در اولین پست از این وبلاگ برای شما تفسیری از اولین بیت شعر مشهور حافظ را آورده ایم.
حتما همه شما بیت زیر را شنیده اید:
الا یا ایها الساقی ادر کاسا و ناولها که عشق آسان نمود اول ولی افتاد مشکل ها
نکته:
قبل از شروع تفسیر این شعر باید نکته ای جالب را درباره این بیت بدانید. مصرع اول این بیت یعنی "الا یا ایها الساقی ادر کاسا و ناولها" توسط یزید بن معاویه(قاتل امام حسین) سروده شده است. شهید مطهری این موضوع را در یکی از کتابهای خودش ذکر کرده است. البته عده ای از افراد کارشناس می گویند که این مصرع سروده یزید بن معاویه نیست اما بهر حال این در نوع خود نکته جالبی است.
تفسیر شعر حافظ
اما در تفسیر این بیت زیبا باید گفت که حافظ از ساقی می خواهد تا جام را پر کند تا با نوشیدن آن مشکلات راه عشق فراموش شود. کلمه " اَدِر" در اینجا به معنای چرخاندن است و کاس نیز به معنای جام است. حافظ به ساقی می گوید که جام را بچرخان و شراب عشق را به تشنگان بنوشان. "ناولها " به معنای نوشاندن است.
در زمان های قدیم کسانی که اهل میگساری و مستی بوده اند دور هم جمع می شده اند و کنار هم می نشسته اند. در خیلی از موارد این دور هم نشستن به شکل دایره بوده است. به همین دلیل است که شما در اشعار شاعران بسیاری حلقه مستی، حلقه یاران و دیگر اصطلاحات را می بینید. ساقی که معمولا جوانی زیبارو بوده است کاسه شراب را پر می کرده است و به افراد می داده است.
شاعر در مصرع اول از ساقی می خواهد تا جام شراب را بچرخاند و آن را به تشنگان بنوشاند.اما دلیل این کار چیست؟ در مصرع دوم نیاز به این شراب آورده شده است. حافظ می گوید دلیل نیاز به این شراب اینست که مشکلات را فراموش کنند. در واقع حافظ دارد می گوید که درست است در ابتدای راه به خاطر عشق فراوانی که در سینه انسان وجود دارد،پیمودن مسیر وصل آسان به نظر می رسد اما آرام آرام مشکلات راه عشق خودشان را نشان می دهند.
حافظ در اشعار دیگر خود نیز به این موضوع اشاره کرده است که راه عشق و عرفان در ابتدا آسان به نظر می رسد ولی بعدتر دشواری های آن آشکار می شود.به بیت زیر توجه کنید:
چو عاشق می شدم گفتم که بردم گوهر مقصود ندانستم که این دریا چه موج خون فشان دارد
در این بیت هم حافظ دقیقا به این موضوع اشاره کرده است که راه عشق آرام آرام دشواری های خودش را نشان می دهد. حافظ می گوید که "عشق" مسائل را در ابتدا آسان کرد اما "مشکلها" پدیدار شدند و برای تحمل این دردها نیاز به شراب "ساقی" دارد.
نتیجه گیری
در تفسیر این شعر حافظ باید گفت که حافظ از ساقی شراب می خواهد تا تحمل دردها و سختی های راه وصل برایش آسان شود.عشق در ابتدا راه وصل را آسان می کند اما سختی ها خواهند امد.
کانال تلگرام ما : https://t.me/quiz_of_poem
خوشحال می شویم نظرات شما را بدانیم. با تشکر.
درباره این سایت